Voksblog

Verítékezve ébredsz fel az éjszaka közepén, mert nem tudod, hogyan választanak Angolában? Kinevetnek a barátaid, mert nem tudod, mennyire arányos Tuvalu választási rendszere? Itt mindenre választ kapsz.

A Szerzőről

A blog szerzője okleveles választáspolitológus. Különleges erejét a legenda szerint onnan nyerte, hogy gyermekkorában beleesett a szavazóurnába. Írj neki: voksblog@gmail.com

Közösség

Választási naptár

Mandátumbecslés májusi mérések alapján

2013.06.10. 14:45 Stumpfpb

A havi mandátumbecslés alapjául szolgáló, a biztos pártválasztók körében készült négy pártpreferencia felmérés nagyjából egyöntetűen a baloldali ellenzék erőinek erősödését, a kormánypárt enyhébb és a Jobbik drasztikusabb gyengülését mutatja májusban. Legnagyobbat az Együtt 2014 növekedett, leginkább pedig a Jobbik szavazótábora csökkent. Az előző hónaphoz képest a legnagyobb változás az, hogy az ellenzéki szavazótáborok egyesülése esetén a Fidesz nem szerezne kétharmadot. Így alakulna egy parlamenti választás most vasárnap.

PártMediánIpsosTárkiSzázadvégÁtlag
Fidesz 45 48 48 47 47
MSZP 23 26 23 25 24,25
Jobbik 15 14 12 13 13,5
LMP 3 2 4 2 2,75
DK 4 1 3 1 2,25
E2014 10 7 10 10 9,25

A négy közvélemény-kutató intézet májusi pártpreferencia felméréseinek eredményei szerint megrekedt a Fidesz szavazótáborának év eleje óta tartó növekedése, a Jobbik támogatottsága hosszabb stagnálást követően csökkenni kezdett. Az E2014 választói bázisában a Tárki és a Századvég is nagyobb növekedést regisztrált, illetve a Tárki eredményei alapján az MSZP, a DK és az LMP is növelni tudta szavazóinak számát. A medián szintén több pontos növekedést jelez a szocialista párt táborában. Az eredmények alapján átlagosan 56%-os választói részvétellel számolhatunk.

Eredmények az ellenzéki erők önálló indulása mellett

1304EM_E.jpgHabár a Fidesz támogatottsága valamelyest csökkent és ezzel párhuzamosan az MSZP erősödött, továbbra is nagyon komoly különbségek vannak a két párt szavazataránya között. Ennek megfelelően a modell alapján az MSZP továbbra sem képes önállóan megszerezni egy egyéni kerületet sem, a Fidesz az egyéni ágról 106 mandátummal gazdagodik – effektíve itt megszerzi a kormánytöbbséghez szükséges mandátumszámot.

 ÖNLM1306.jpgAz erőviszonyok változása markánsabban megmutatkozik a listás mandátumok kiosztása során. A Fidesz 41-et, az MSZP 27-et, a Jobbik 15-öt, az E2014 pedig 10-et nyer el a listán kiosztásra kerülő parlamenti helyekből. Az áprilisi kalkulációhoz képest tehát a Fidesz 2, a Jobbik pedig 3 mandátummal kevesebbet szerez, az MSZP 3-al, az E2014 2-vel többet.

ÖNSUM1306.jpgÖsszesen így a Fidesz 147 parlamenti helyet (73,87%), az MSZP 27-et (13,57%), a Jobbik 15-öt (7,54%), az E2014 pedig 10-et (5,03%) szerez meg. Ezzel a Fidesznek bőven kétharmados alkotmányozó többsége van a 199 fős parlamentben.

Eredmények ellenzéki összefogás esetén

(Jelenleg az ellenzéki erők formális együttműködésével kapcsolatban sok kétely felmerülhet az olvasóban. Hogy miért modellezem mégis ezt a lehetőséget arra magyarázatot kaphat, ha elolvassa a modell módszertanának részletes leírását itt.)

 ÖSZEM1305.jpgEllenzéki összefogás mellet a Fidesz jelöltjei 81 egyéni kerületben nyernének mandátumot, az Összefogás jelöltjei pedig 25-ben, vagyis az áprilisi mandátumbecsléshez képest a 13-al több kerület billen át a baloldali összefogás javára.

MB_terkep1306.jpgMint már megírtam, egyrészt az egyéni kerületek a Fidesz számára előnyösen lettek megrajzolva, másrészt pedig az egyéni ágon működő FPTP jellegű többségi szisztéma aránylag érzéketlen a szavazatarányok kisebb változásaira. Itt a „győztes mindent visz” elve érvényesül, vagyis kis szavazatkülönbséggel is nagyot nyerhet az erősebb párt. Az, hogy ennek ellenére a májusi mérések visszafogott változásai is több mint megduplázták a baloldali kerületek számát azt mutatja, hogy ilyen szavazatkülönbségnél kezdi el a kormányoldal elveszíteni a balos „enklávékat”.

 ÖSZLM1305.jpgA listás mandátumok esetében érdekes módon sokkal kevésbé érzékelhető a változás. A Fidesz 42 listás mandátumot szerez, az Összefogás 36-ot, a Jobbik 15-öt. Itt áprilishoz képest átrendeződés abban érzékelhető, hogy a Jobbik 3-al kevesebb mandátumot szerez, a Fidesz 1-el, az Összefogás pedig 2-vel többet.

 ÖSZSUM1306.jpgÖsszesen így a Fidesz 123 mandátumot szerez (62,31%), ami már nem kétharmados többség, az Összefogás 61-et (30,15%), a Jobbik pedig 15-öt (7,54%). Tehát áprilishoz képest most egy ellenzéki együttműködés képes a kétharmad blokkolására, még ha a győzelemre nem is.

Arányosság

Önálló indulás esetén, mivel továbbra is minden egyéni kerületet a Fidesz nyer meg, a Gallagher index értéke áprilishoz hasonlóan 21. Ellenzéki összefogás esetén ez 12, mivel ebben az esetben az előző hónaphoz képest sokkal jobban szerepel a baloldal az egyéni kerületekben. Az arányossági mutatók várhatóan akkor lehetnek alacsonyabbak az 1990-2010 közötti indexeknél, ha nagyon kiegyenlített egyéni verseny minimalizálja a többletvoksok számát.

Szavazatok belső struktúrája

ÖNBST1306.jpgAmi furcsának tűnhet, az az, hogy a pártpreferenciák változása ellenére összefogás esetén alig változnak a listás mandátumarányok. Ez érdekes, hiszen pont az arányos ágon kellene nagyobb átrendeződést tapasztalnunk, mint az egyénin, a gyakorlatban azonban az ellenkezője történt. Az ok a győztest premizáló többletszavazatok hatása. Azzal, hogy 13 új kerület átbillen a baloldal javára, az Összefogás elesik az innen származó – nagyszámú - töredékszavazatból (ezek azért billentek át, mert szoros verseny volt, ergo sok töredékszavazatot eredményeztek). Helyette többletszavazatokat kap, azonban a szoros verseny miatt a többletszavazatok száma jóval alacsonyabb, mint a töredékszavazatoké volt. Ezekben a billegő kerületekben a Fidesz eddig sem szerzett túl sok többletvoksot, de vesztesként sok töredékszavazatra lesz jogosult, ami kiegyenlíti a veszteségét. A többletszavazatok nélkül az ellenzéki összefogás és a Fidesz is 38-38 listás mandátumot szerezne.

ÖSZBST1306.jpg

Konklúzió

Továbbra is nagy a Fidesz fölénye és továbbra is elegendő mandátumot képes szerezni a stabil kormányalakításhoz. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, a májusi felmérések eredményének tendenciává kellene alakulnia, és a baloldalon létre kellene jönnie valamilyen együttműködésnek. Az utóbbi jelenleg kevésbé tűnik valószínűnek. A májusi modell két érdekes tapasztalattal szolgált számunkra: Egyrészt nagyon kis szavazatarány változás is megduplázta a baloldali kerületek számát, vagyis ha tovább növekszik az ellenzék aktív tábora, akkor egy bizonyos pontig – amíg el nem fogynak a billegő kerületek – exponenciálisan növekedhet az általuk elnyert egyéni mandátumok száma. Másrészt érdekes dimenziója a győztest premizáló többletszavazatok szisztémájának a területi megoszlás. Ha az egyik politikai erő nagy többséggel nyeri meg a kerületek egyik felét, a másik pedig szűkösen a másik felét, akkor érdekes helyzet állhat elő. Ezt még megbolondíthatjuk egy kicsit az aktivitás területi különbségeivel, amelyek befolyásolják a töredék- és többletvoksok abszolút számát. Erről a mechanizmusról azonban érdemesebb önálló elemzésben foglalkozni. Mindenesetre az eddigi megállapítások még mindig élnek: Még mindig a maga által kialakított választási rendszer által leginkább preferált pozícióban van a Fidesz, hogy ez így is marad-e, az attól függ, a pártpreferenciákban mért májusi változások hosszú távon folytatódnak-e.

komment

Címkék: magyarország egyéni választókerületek választás2014 új választási rendszer ellenzéki együttműködés választási modell

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása