Voksblog

Verítékezve ébredsz fel az éjszaka közepén, mert nem tudod, hogyan választanak Angolában? Kinevetnek a barátaid, mert nem tudod, mennyire arányos Tuvalu választási rendszere? Itt mindenre választ kapsz.

A Szerzőről

A blog szerzője okleveles választáspolitológus. Különleges erejét a legenda szerint onnan nyerte, hogy gyermekkorában beleesett a szavazóurnába. Írj neki: voksblog@gmail.com

Közösség

Választási naptár

Mandátumbecslés áprilisi mérések alapján

2013.05.17. 11:00 Stumpfpb

Az áprilisi pártpreferencia felmérések alapján készült mandátumbecslés az előző havi elemzéshez képest meglehetősen eltérő eredményeket kalkulál egy fiktív most vasárnapi választásra. A különbség elsősorban a Fidesz támogatottságának erősödéséből, és az ellenzéki erők további gyengélkedéséből fakad.

Az ellenzéki pártok számára kedvezőtlen pártpreferenciákat mért a négy közvélemény-kutató intézet áprilisban. A kormánypárt mind a négy mérés eredményei szerint növelni tudta támogatói bázisát, miközben az MSZP mindenhol gyengült. Az Együtt 2014 esetében szintén a támogatottság csökkenését regisztrálta a négyből három intézet, a Demokratikus Koalíció is veszített valamelyest egyébként is szűk táborából. Az LMP és a Jobbik gyakorlatilag stagnálnak. A választáson való részvételt átlagosan 50,5%-ra becsülték. A biztos szavazó pártválasztók között a következőképp alakultak a pártpreferenciák:

MediánIpsosTárkiSzázadvég
Fidesz 50 46 51 47 48,5
MSZP 17 26 20 27 22,5
Jobbik 17 14 21 14 16,5
LMP 2 3 3 2 2,5
DK 2 1 0 1 1
E2014 11 8 5 7 7,75
Aktivitás 54 55 49 44 50,5

 

Eredmények az ellenzéki erők önálló indulása mellett

1304EM_E.jpgA múlt havi becsléshez képest az MSZP elvesztette az egyetlen biztosan győztes fővárosi egyéni kerületét is. Az szocialisták országos támogatottsága a biztos pártválasztók között (22,5%) kevesebb, mint fele a Fidesz táborának (48,5%), ilyen arányok mellett pedig nagyon valószínűtlen, hogy lenne olyan kerület, ahol a baloldali párt képes lenne megelőzni a kormánykoalíció jelöltjét.* Abban az esetben tehát az ellenzéki pártok nem fognak össze, a 106 kerületből 106-ban a Fidesz jelöltje nyer mandátumot.

1304LM_E22.jpgA Fidesz előnye megmutatkozik az országos listás eredményekben is, 43 mandátumot, az összes listás hely 46,24%-át szerzi meg a párt. Az MSZP 24 mandátumot (25,81%), a Jobbik 18-at (19,35%), az E2014 pedig 8-at (8,6%) szerez. A kormánypárt elsöprő egyéni győzelmének hozadéka a nagyarányú listás győzelme is. Az egyéni győztesnek járó többletszavazatok (kb. 1 millió) 9 mandátumot hoznak a Fidesz listájára. Ezen a 9 mandátumon a győztest premizáló elem nélkül az MSZP, a Jobbik és az E2014 osztozhatna.

1304SM_E2.jpg

A kormánypárti jelöltek így összesen 149 mandátumot, az összes 74,87%-át szereznék meg, ez pedig jelentősen több, mint amennyire a kétharmados parlamenti többséghez szükség van.

Eredmények ellenzéki összefogás esetén

1304EM_K22.jpgAz ellenzéki tábor áprilisi szűkülése miatt csökken az általunk modellezett ellenzéki összefogás sikere is. Ez a széles MSZP – E2014 – LMP – DK konfigurációjú együttműködés márciusban 25, az áprilisi adatok alapján azonban már csak 11 egyéni mandátum megszerzésére képes. A fennmaradó 95 kerületben a Fidesz jelöltjei győznek. A baloldal három vidéki kerület kivételével minden mandátumát a fővárosban nyeri. (A furcsa kinézetű kerület a Csongrád 01 egyéni választókerület, mely valahogyan nem területileg egybefüggő, hanem három részre szakadt.)

1304mb_ter.jpg

1304LM_K.jpg

Listán az összefogás 34 mandátumot nyer, a Fidesz 41-et, a Jobbik 18-at. Mivel ebben az esetben a nem a kormánypárt nyeri el az összes egyéni kerületi mandátumot, ezért csökken a győztesnek járó többletszavazatok Fideszre nézve kedvező hatása is. Ha ezt a sokat vitatott elemet eltávolítanánk a rendszerből, a Fidesz 5-el kevesebb mandátumot kapna az országos listáról, az Összefogás 3-al, a Jobbik 2-vel többet.

1304SM_K.jpgA Fidesz összesen 136 mandátumot szerez így a parlamentben (68,34%), az összefogás 45-öt (36,56%), a Jobbik pedig 18-at (9,05%). Az előző havi becsléshez képest ez komoly fordulat, hiszen ebben az esetben még az ellenzéki összefogás sem képes meggátolni a Fideszt abban, hogy megszerezze az országgyűlési helyek kétharmadát és alkotmányozó többséggel alakítson kormányt.

Arányosság

Ahogyan azt a múlt havi elemzésben is láthattuk, a választási eredmények arányossága függ attól is, megvalósul-e valamilyen ellenzéki összefogás, amely sikeresen szerepel az egyéni kerületekben, csökkentve a Fidesz előnyét. Összefogás nélkül a Gallagher index értéke 21, ellenzéki együttműködés mellett 16,5. Mindkét érték aránytalannak mondható, a korábban már részletesen taglalt okok miatt.

Listás szavazatok belső struktúrája

STR_K.jpg

Abban az esetben, ha az ellenzéki pártok önállóan indulnak a választásokon, nem nyernek egyéni kerületet. Emiatt a Fidesz nem kap töredékszavazatot, azonban minden kerületben szerez a győztes után járó többletszavazatokat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fidesz, miután győz minden kerületben, több töredékszavazatot – a törvény a győztesnek járó többletet is töredékszavazatnak nevezi – szerez, mint azok a pártok, akik veszítettek (Fidesz: kb 1 millió többlet, MSZP: kb 900 ezer töredék voks). Ez egy pontosan olyan abszurditása a választási rendszernek, mint az – e blogon már korábban kifejtett - lehetőség, hogy elképzelhető olyan eset, amikor egy kerületben csak a győztes szerezhet töredékszavazatokat. Ez azért abszurd, mert a töredékszavazatok deklarált célja az egyéni vesztes kompenzálása a listán. Mégis megmarad valamennyi a kompenzációs mechanizmus hatásából, mert az ellenzéki jelöltek együttesen nagyjából 2 millió töredékszavazatot visznek a listára.

STR_E.jpg

Ha létrejön egy, az egyéni kerületekben is mandátumszerzésre képes ellenzéki összefogás, az valamelyest erősíti a hagyományos értelemben vett kompenzációt. Mivel a verseny szorosabbá válik az egyéni kerületekben, így csökken a többletszavazatok száma. A modellszámítás alapján Fidesz kb. 670 ezer, az összefogás kb. 20 ezer többletszavazatot szerez. A két szám közti nagy különbség jól mutatja, hogy a számára egyébként is kedvező kerülethatárok között a Fidesz jellemzően nagy fölénnyel nyer, vagy nagyon szoros versenyben veszít. Érdekesség, hogy a győztesnek járó többletszavazatok csökkentik a külhoni voksok mandátumszerző képességét mindkét esetben. A külhoni voksok alapesetben akár két mandátum sorsáról is dönthetnek, azonban a nagyszámú többletszavazat „beérkezése” a listára tompítja hatásukat. Így a külhoni voksok mindkét esetben egy-egy mandátumot befolyásoltak, méghozzá a Fidesz számára kedvezően.

Konklúzió

A márciusi elemzés megállapításai továbbra is aktuálisak: A Fidesz a biztos szavazók között olyan többséggel rendelkezik, amely egyértelmű győzelmet jelentene számára egy most vasárnapi választási szituációban. A választási rendszer Fidesznek kedvező, kérdéses elemei csak a győzelem mértékét befolyásolják. Az elemzés elkészítése során egy esetben nem szerzett a Fidesz kétharmadot: Ha a győztesnek nem járna töredékszavazat, és létrejönne egy ellenzéki összefogás, az képes lenne meggátolni a kormány kétharmados újrázását. Egy olyan vegyes választási rendszerben amilyen a magyar is, ahol az egyéni kerületek nagy szerepet játszanak az eredmény kialakulásában, amíg egy párt a szavazók majd felének támogatását élvezi, ami ráadásul a második legerősebb erő támogatottságának duplája, ott a kétharmad reális lehetőség. Azonban ha visszatekintünk a márciusi eredményekre, látható, hogy az ellenzéki pártok kisebb mértékű sikeres mozgósítása is jelentősen javíthat a helyzetükön, meggátolhatja a kétharmados győzelmet.

*Nem lehetetlen, hogy az országos támogatottság alakulásától függetlenül van olyan egyéni kerület, ahol nyerhet az MSZP jelöltje. Ez azonban nem modellezhető anélkül, hogy rendelkeznénk olyan kutatási eredményekkel, amelyek területi bontásban tartalmazzák a pártpreferenciákat. Ha létezik is ilyen kutatás én ahhoz nem férek hozzá, a korábbi választások statisztikái alapján készült modellben biztosan nem nyerhet egyéni mandátumot az MSZP ilyen országos támogatottság mellett.

komment

Címkék: magyarország egyéni választókerületek választás2014 új választási rendszer ellenzéki együttműködés választási modell

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása