Voksblog

Verítékezve ébredsz fel az éjszaka közepén, mert nem tudod, hogyan választanak Angolában? Kinevetnek a barátaid, mert nem tudod, mennyire arányos Tuvalu választási rendszere? Itt mindenre választ kapsz.

A Szerzőről

A blog szerzője okleveles választáspolitológus. Különleges erejét a legenda szerint onnan nyerte, hogy gyermekkorában beleesett a szavazóurnába. Írj neki: voksblog@gmail.com

Közösség

Választási naptár

Világvoks

2013.06.02. 19:46 Stumpfpb

A voksblogon 2013 májusától rendszeres elemzések jelennek meg a világ választásairól. Az elemzések betekintést nyújtanak az államok politikai és választási rendszerébe, összefoglalják a korábbi választások tapasztalait és megvizsgálják az aktuális eredményeket, azok okait és következményeit. Ez a Világvoks projekt.

A Világvoks célja a világon alkalmazott választási szisztémák működésének, előnyeinek és hátrányainak mélyebb megismerése és értékelése. A Világvoks egy személyes projekt, amely eredményeinek jelentős része a voksblogon folyamatosan elérhető válik. A blogon is elérhető választási naptárat követve, bárhol is tartanak a világon választást, elemzést készítek róla. A terv igen munkaigényes és emiatt meglehetősen ambiciózus. Sajnos nem minden esetben állnak rendelkezésre nyilvános adatok az elemzés elkészítéséhez, ahol elérhetőek, ott pedig jellemzően sok időbe tart a feldolgozásuk. Erre tekintettel az elemzések a választásokat követő egy héten belül készülnek el és kerülnek fel a blogra. Elsősorban a törvényhozó testületek megválasztásával kapcsolatos anyagok készülnek, ugyanis ezen a területen alkalmazzák a legváltozatosabb eljárásokat. Csak kiemelt esetekben készül elemzés elnökválasztásokról, referendumokról, szubnacionális választásokról. Nem készül elemzés azokról a választásokról, amelyek nem demokratikus keretek között zajlanak és emiatt nem elérhetőek a korábbi évek részletes eredményei, illetve a választási rendszer részletszabályai.

A világvoks eddig elkészült anyagai itt olvashatóak:

komment

süti beállítások módosítása